Cholesterol jest tłuszczem występującym w organizmie człowieka.
W większości jest syntezowany w wątrobie, jednak pewna jego część dostarczana jest wraz z pożywieniem.
Wyróżnia się dwie frakcje cholesterolu:
- „dobry cholesterol” - lipoproteiny HDL o dużej gęstości, zapobiegają miażdżycy;
- „zły cholesterol"- lipoproteiny LDL o małej gęstości, osadzają się na ścianach naczyń krwionośnych, tworząc tak zwaną blaszkę miażdżycową. W efekcie dochodzi do zawężania światła tętnic. Po latach tragicznym tego skutkiem mogą być: zawał serca, udar niedokrwienny mózgu czy konieczność amputacji kończyn dolnych.
- wysoki poziom trójglicerydów natomiast powiązany jest z wysokokaloryczną dietą obfitującą w duże ilości cukru, słodyczy oraz z występowaniem otyłość typu brzusznego.
Klasyfikcja wg cholesterolu całkowitego:
- poniżej 200mg/dl – pożądany poziom cholesterolu
- 200-239 mg/dl – graniczy z wysokim poziomem cholesterolu
- powyżej 240mg/dl – wysoki poziom cholesterolu
Co podnosi cholesterol?
Nieodpowiednia dieta
Czyli taka, w której królują tłuszcze, cukier oraz potrawy smażone w panierce. Produkty, które znacząco wpływają na poziom złego cholesterolu to np.: czerwone mięso i tłuste wędliny, smalec, masło, produkty z mąki pszennej, pełnotłusty nabiał szczególnie biały i żółty ser, cukier oraz słodycze, słone przekąski.
Nadwaga
Aż 40% polaków ma nadwagę, a u 20% stwierdza się otyłość, przy której występuje wiele chorób oraz wysoki poziom cholesterolu. Aby w prosty sposób sprawdzić, czy nasza waga mieści się w normie, warto skorzystać ze wskaźnika BMI. Definiuje się go jako stosunek masy ciała w kilogramach do naszego wzrostu wyrażonego w metrach kwadratowych:
BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m)2
Prawidłowa masa ciała to wskaźnik BMI mieszczący się w przedziale 18,5-24,9 kg/m2, nadwaga zaś to wartość BMI pomiędzy 25 a 29,9 kg/m2, a otyłość stwierdza się, kiedy wartość BMI przekracza 30 kg/m2.
Alkohol
1gram czystego alkoholu to aż 7 kalorii! Poza tym nadmierne jego spożywanie prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale i poważnych schorzeń układu krążenia. Ponadto wspiera wzrost trójglicerydów oraz niebezpiecznie podnosi ciśnienie krwi.
Palenie papierosów
Paląc, narażasz się nie tylko na zawał serca, ale i udar mózgu. Substancje zawarte w dymie tytoniowym zmniejszają stężenie tlenu we krwi, uszkadzają naczynia krwionośne, wspomagają powstawanie blaszek miażdżycowych oraz tworzą zakrzepy w krwi. Poza tym palenie powoduje obniżenie poziomu dobrego cholesterolu.
Brak ruchu
Regularne ćwiczenia fizyczne pomagają skutecznie kontrolować wagę ciała i przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu w naszej krwi.
Stres
Jeśli mamy podniesiony cholesterol to nagłe zdenerwowanie lub stres mogą doprowadzić do pęknięcia blaszki miażdżycowej i zawału serca. Należy więc wypracować sobie metody walki z tą plagą naszych czasów. Dla bezpieczeństwa naszego zdrowia oraz życia.
Dieta antycholesterolowa – co jeść aby obniżyć cholesterol?
Powinniśmy wybierać:
- mięso — najlepiej drobiowe oraz chude wołowe – upieczone, gotowane, duszone lub grillowane,
- ryby — także te tłuste z racji wysokiego poziomu kwasów omega 3 – jednak nie smażymy ich w panierce,
- chude wędliny,
- mleko oraz jego przetwory z niską zawartością tłuszczu,
- jajka – przez lata piętnowane za dużą zawartość cholesterolu, jednak najnowsze badania wskazują, że nie ma on wpływu na poziom złego cholesterolu w naszej krwi, ponadto duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może wspierać dobry cholesterol,
- warzywa – możemy jeść bez obaw główne te zawierające duże ilości błonnika, czyli np. wszystkie strączki,
- owoce – tutaj należy zachować umiar i przy problemach z cholesterolem spożywać jedną ich porcję na dzień – polecane są owoce cytrusowe oraz jabłka,
- naturalne soki niesłodzone.
Kilka rad, które wspomogą dietę antycholesterolową:
- jedz drób bez skórki i usuwaj tłuszcz z mięsa i wędlin,
- wyrzuć z diety dodatki oparte na tłuszczach zwierzęcych,
- gotuj, grilluj, piecz mięso, ale go nie smaż,
- używaj naprawdę niewielkich ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, kiedy potrawa wymaga zastosowania tłuszczu,
- ogranicz stosowanie soli w Twojej kuchni, unikaj potraw silnie dosalanych takich jak : wędliny, konserwy, chipsy, frytki, paluszki czy niektóre gatunki pieczywa,
- zupy gotuj na wywarze z warzyw albo warzyw i chudego mięsa,
- używaj jogurtu zamiast tłustej śmietany,
- nie rób zasmażek,
- zamiast masła używaj miękkich margaryn produkowanych z tłuszczów roślinnych,
- ćwicz minimum 3x w tygodniu po 30 minut,
- rzuć palenie,
- nie nadużywaj alkoholu.
Dobra wiadomość jest taka, że zmiany w stylu życia oraz diecie pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu już w trzy miesiące. Warto podjąć to wyzwanie i nie narażać się na poważne schorzenia zagrażające naszemu zdrowiu oraz życiu.
Opracowała dietetyczka szpitalna – Bożena Puda
A oto szczegółowe wytyczne dotyczące żywienia w kontekście zagrożenia lub rozwoju miażdżycy. Produkty obniżające cholesterol - tabela ukazuje w pozycji „zalecane”.
Te, które podnoszą stężenie LDL, ujęte są w kategorii „zabronione”.
|
ZALECANE |
DOPUSZCZALNE |
ZABRONIONE |
Produkty zbożowe |
pieczywo razowe, płatki owsiane, brązowy ryż, kasza gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana |
pieczywo białe ,biały ryż, płatki kukurydziane |
jasne pieczywo cukiernicze ,rogaliki francuskie, słone paluszki, krakersy |
Warzywa i owoce |
większość warzyw i owoców świeżych i mrożonych: marchew, buraki, kalafior, pomidory, dynia, szpinak, kabaczek, brokuły, zielony groszek, fasolka szparafowa, cykoria, sałata, czosnek, ziemniaki,kapusta, grzyby, soki bez cukru, awokado, kiszoni, owoce: jabłka, cytryny,winogrona, truskawki, arbuzy, morele, kiwi, brzoskwinie, pomarańcze, maliny, porzeczki, aronia
|
owoce suszone, owoce i warzywa z puszki |
frytki, ziemniaki smażone, chipsy, warzywa konserwowe i silnie solone |
Mleko i przetwory |
chude mleko, kefir, jogurt naturalny, chudy ser |
półtłuste mleko, jogurt i kefir, ser twarogowy |
mleko tłuste i skondensowane, tłuste sery, sery topione, śmietana |
Jajka |
białka jaj |
2 całe jajka tygodniowo, lekka jajecznica |
duże ilości jaj, jajecznica na maśle |
Mięsa Wędliny |
kurczak, indyk, cielęcina, królik, dziczyzna, drób |
chuda wołowina, szynka, jagnięcina, kiełbasa |
tłusta wołowina i wieprzowina, gęś, baranina, salami, pasztet, parówki, podroby, konserwy, sosy gotowe |
Ryby |
ryby gotowane i pieczone w piekarniku, szczególnie ryby pochodzenia morskiego: makrela, dosz, śledź, łosos, szprot, sardynka |
ryby smażone na niewielkiej ilości oleju, ryby słodkowodne , żywność pochodzenia morskiego |
ryby smażone na maśle lub margarynie |
Tłuszcze |
olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, |
olej sojowy, słonecznikowy, masło roślinne |
masło, smalec, margaryny twarde, łój, bekon, majonez |
Desery |
sałatki owocowe, sorbety, budyń na chudym mleku miód naturalny, syrop kolonowy |
ciasto biszkoptowe i drożdżowe, ciasta z owocami i galaretką, kompoty, kisiele, musy, budynie ,gorzka czekolada orzechy ziemne |
lody, kremy, budynie na tłustym mleku, torty, pączki, czekolada mleczna, batony, toffi, dżemy, marmoraldy |
Napoje |
woda mineralna, herbata,herbata zielona niskosłodzone soki czerwone wino z dzikiej róży |
kawa parzona ciśnieniowo lub rozpuszczalna, soki bez cukru, wino wytrawne |
kawa parzona po turecku, napoje gazowane, soki słodzone, |
Pozostałe |
orzechy:włoskie, laskowe nerkowaca, pekan, migdały siemię lniane, pestki z dyni, sezam ,ziarna słonecznika |
|
zupy w proszku, fast-fody, żywnośc wysokoprzetworzona , koncentraty spożywcze, kostki rosołowe, zupki chińskie, duże ilości alkoholu |
Opracowanie własne – Bożena Puda dietetyk szpitalny