Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem leczenia jest zmniejszenie czynności ruchowej i wydzielniczej żołądka.
Dieta powinna być tak zestawiona, by pokarmy z jednej strony hamowały wydzielanie kwasu solnego,
a z drugiej wiązały jego nadmiar. Zasadą diety jest podawanie pokarmów w takiej postaci, aby nie wymagały długotrwałego żucia ( rozdrobnione ), nie drażniły ścian żołądka i przebywały w nim jak najkrócej.
W diecie ogranicza się spożycie soli.
ZALECENIA I UWAGI
Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 razy dziennie co 3 godz. aby nie dopuścić do uczucia głodu. Należy jeść posiłki małe objętościowo, bez pośpiechu i w spokoju. Potrawy nie powinny być zbyt gorace ani zbyt zimne. Całkowicie zrezygnuj z alkoholu.
Technika przyrządzania potraw opiera się na gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu w pergaminie i duszeniu bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych.Warzywa i owoce oraz grubsze kasze podaje się w formie gotowanej i przetartej. Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i wody. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.
Należy ograniczyć produkty i potrawy które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego: kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, zbyt kwaśne, słone.
Uwzględnij w diecie produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego: produkty białkowe takie jak słodkie mleko, twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, chude ryby.
Ogranicz produkty i potrawy drażniące błonę śluzową: produkty z dużą zawartością błonnika tj. pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych.
Warzywa i owoce należy spożywać gotowane, w postaci rozdrobnionej, przetartej lub w postaci surowych soków rozcieńczonych mlekiem. Należy zrezygnować z roślin stączkowych, kapusty, cebuli, czosnku, pory, ogórków zielonych i kiszonych, grzybów. Z owoców wykluczyć gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, owoce suszone i marynowane. Produkty te długo zalegają w żołądku, mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i zgagę.
Potrawy przyprawiać należy sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, cynamonem, wanilią. Należy ograniczyć sól, vegetę a wykluczyć pieprz, ocet, musztardę.
Przykładowy jadłospis.
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
KOLACJA |
bawarka,rogal, masło,dżem brzoskwiniowy |
ryżowa, pulpety, ćwikła, ziemniaki |
budyń śmietankowy |
herbata,bułka kanapkowa, masło,polędwica drobiowa |
mleko,bułka psz.,masło, ser biały chudy |
rosół z makar.,pierś z kurcz.got. miel.,marchew dusz.,ziemniaki |
jogurt owocowy |
herbata ziel.,ryż z jabłkami z masłem i cukrem |
kawa zb.z mlekiem,bułka, masło,miód nat. |
barszcz z ziemn., zrazy w sosie jarzynowym, makaron gotowany |
mus jabłkowy |
herbata owoc.,bułka,masło, pasta mięsna z jarzynami |
kawa zb.z mlekiem,bułka, |
grysikowa,schab dusz.mielony, szpinak duszony, ziemniaki |
kisiel owocowy |
herbata z cytryną, bułka, masło, klops |
bawarka,bułka kanapk., masło,kiełbasa drobiowa |
pomidor.z ryżem,klopsiki dusz., kalarepka dusz.,ziemniaki |
banan |
herbata,bułka psz.,masło, szynka konserwowa |
kawa zb.z mlekiem, pasta z szynki i białka jaj |
szpinakowa z ziemn., leniwe pierogi z masłem i cukrem |
galaretka owocowa |
herbata ziel.,bułka kanapk., masło polędwica drob. |
mleko, chałka, masło, marmolada |
krupnik, pulpety z ryb, jarzyny po grecku, ziemniaki |
biszkopty |
herbata owoc.,bułka psz., masło, jajecznica / parze |
PRODUKTY I POTRAWY |
ZALECANE |
PRZECIWSKAZANE |
napoje |
kawa zboż. z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, mleko słodkie, jogurt, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegaz. w ogranicz. ilości :herbata słaba, owoc.,ziołowa |
płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, maślanka, kwaśne przetwory mleczne |
pieczywo |
pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, suchary, pieczywo półcukiernicze w ograniczonej ilości : pieczywo drożdżowe |
wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenno - razowe z dod. słonecznika, soi, dyni, z otrębami i cukiernicze z dodatkiem tłuszczu |
dodatki do pieczywa |
twarożek, jajka na miękko, jajecznica na parze, pasty mięsne, mięsno-jarzynowe, chude wędliny, dżemy bez pestek w ogranicz.ilości : miód naturalny, marmolada, parówki cielęce, pasztet domowy |
dojrzewjące sery żółte i topione, sery feta, konserwy, tłuste wędliny, salceson, kiszka pasztetowa, jaja na twardo, dżemy z pestkami |
tłuszcze |
dodawane na surowo : masło, śmietanka,oleje (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy ), oliwa z oliwek w ogranicz.ilości : margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana |
smalec,słonina,boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana |
zupy i sosy |
zupy mleczne, rosół jarski, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane sosy łagodne : ze słodką śmietanką - koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowy
w ograniczonej ilości : chudy rosół mięsny |
tłuste, zawiesiste, na wywarach miesnych, kostnych,grzybowych,zasmażane,zaprawiane kwaśną śmiet.,pikantne,z warzyw kapustnych, roślin strączkowych,cebulowa,porowa,rosoły, buliony; sosy ostre, pikantne : grzybowy, chrzanowy, musztardowy, cebulowy |
dodatki do zup |
bułka, grzanki, makaron nitki, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, kasza manna, jęczm., ryż, ziemniaki puree w ogranicz.ilości : całeziemniaki ,groszek ptysiowy |
grube kasze,grube makarony,kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jajka na twardo |
mięso,drób, ryby |
chude:cielęcina,królik,kurczak,indyk-w postaci mielonej, chude ryby : dorsz,sola,płastuga, mintaj, szczupak, lin, morszczuk, sandacz, pstrąg potrawy got. :pulpety,klopsiki,budynie mięsne, potrawki w ogranicz.ilości : chuda wołowina,wieprzowina, kura, konina, płuca,serca,ryby -młody karp, makrela,sardynka potrawy dusz. bez obsmażania na tłuszczu, pieczone mielone w folii lub pergaminie |
tłuste gatunki : wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna tłuste ryby : węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty potrawy marynowane, wędzone, pieczone, smażone |
potrawy półmięsne i bezmięsne |
budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa,makaron nitki z mięsem,, risotto, leniwe pierogi,kluski biszkoptowe francuskie w ogranicz.ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera |
wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z kapustą
|
warzywa |
młode ,soczyste,gotowane : marchew,pietruszka,dynia, buraki,szpinak-w formie puree,oprószane mąką,z wody, z masłem w ogranicz.ilości : kalafior,brokuły,kalarepa, szparagi, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki |
warzywa kapustne,ogórki, cebula, czosnek, pory,suche nasiona roślin strączkowych,rzepa rzodkiewka,rabarbar,szczaw,grzyby,warzywa zasmaż., sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane,solone |
ziemniaki |
gotowane w postaci puree w ogranicz.ilości : pieczone, gotow. w całości |
smażone z tłuszczem : frytki, krążki, chipsy |
owoce |
dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne w okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych banany, brzoskwinie, cytrusowe,owoce jagodowe,jabłka gotow.i pieczone, soki owoc.rozcieńczone np. mlekiem w okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wyżej wymienionych, owoce rozdrobnione |
czereśnie,wiśnie,agrest, winogrona, gruszki, śliwki, owoce suszone, marynowane, orzechy |
desery |
kompoty z zalecanych owoców - przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone |
torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao,batony, czekolada,chałwa, lody |
przyprawy |
bardzo łagodne : cukier,wanilia,cynamon,sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek w ograniczonej ilości : melisa, jarzynka, sól |
ocet, pieprz, musztarda,papryka ostra,chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy |
Opracowały dietyczki szpitalne: Bożena Puda Martyna Wachtarczyk