Dieta bezmleczna - jest formą leczenia skazy białkowej (alergii pokarmowej na białka mleka). Jest także przeznaczona dla osób, które nie tolerują białek mleka laktozy i kazeiny.
Dieta bezmleczna zakłada czasowe lub stałe wykluczenie z jadłospisu mleka (świeżego, skondensowanego, proszkowanego) i wszystkich produktów mlecznych, w tym maślanki, twarogów, serwatki, serów, a także produktów zawierających białka mleka: kazeinę (najważniejsze białko mleka),
W diecie bezmlecznej mogą znaleźć się m.in. wszystkie rodzaje kasz, pieczywo
z wyłączeniem pieczywa francuskiego, drożdżówek, bułek rogali, owoce, warzywa i żółtka jaj.
Z tłuszczów dozwolone są masła i margaryny bezmleczne, oleje roślinne, i sztuczne śmietanki do kawy (lub te bezmleczne).
Na liście dozwolonych deserów znajdują się min. sorbety, domowe budynie ze skrobi kukurydzianej, galaretki i kisiele owocowe b/cukru
Z napojów można podawać soki owocowe, herbata, herbata zioła, owocowa, lekka kawa
Bezpiecznie można sięgać także po przyprawy, z wyłączeniem ostrych przypraw musztardę
Gdzie mogą być ukryte białka mleka?
Białka mleka mogą być ukryte także w wielu innych produktach, takich jak:
- pieczywo (mleko często dodaje się do pieczywa w celu jego "odświeżenia"),
- mięsa: pasztety, kiełbasy, serdelki, parówki. Przyczyną alergii może być także wołowina i cielęcina
- syropy lecznicze, polewy tabletkowe i niektóre sztuczne słodziki
Dlatego podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, czy w składzie znajduje się mleko w proszku, serwatka, kazeina czy żelatyna wołowa.
Nawet śladowe ilości alergenu mogą wywołać reakcję alergiczną!
Dieta bezmleczna może doprowadzić do niedoboru wapnia, w związku z tym należy wprowadzić do jadłospisu inne produkty, które je zawierają, takie jak kasza (np. gryczana, jęczmienna), fasola, fasolka szparagowa, soja, soczewica, owies, ryby drobno ościste, konserwowe, buraki, boćwina, szpinak, orzechy włoskie (UWAGA! to potencjalny alergen), maliny, mandarynki (UWAGA! to potencjalny alergen), jaja, pieczywo pełnoziarniste. Z kolei źródłem witaminy D, której także może zabraknąć w diecie bezmlecznej, są ryby i kukurydza.
Niestety wapń zawarty w ww. produktach jest gorzej przyswajalny niż ten z mleka, dlatego warto zadbać o jego suplementację. Można także wprowadzić do diety produkty, które wspomogą jego wchłanianie, np. te, które zwierają kwasy organiczne, np. borówki, oraz mięsa.
Źródła wapnia: mleko roślinne wzbogacane wapniem, soja , przetwory sojowe, ryby z puszki zjadane z ośćmi, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczypior, botwina;
- źródła witaminy B2: mleko sojowe wzbogacane, mięso, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, kapusta włoska, brukselka, szpinak
- źródła witaminy B12: mleko sojowe wzbogacane, mięso, wątróbka, ryby, jaja
- źródła cynku: mięso, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane, pszenne, nasiona roślin strączkowych, koper, natka pietruszki, owoce morza
- źródła magnezu: kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, płatki zbożowe, nasiona roślin strączkowych, migdały i orzechy, pestki dyni, mak słonecznik.
Opracowała: Bożena Puda, dietetyk szpitalny