PRODUKTY ZAKAZANE W ELIMINACYJNEJ DIECIE BEZMLECZNEJ I BEZJAJECZNEJ:
- Jajka, jajecznica
- Ciastka, ciasta, batoniki
- Cielęcina
- Wołowina
- Nabiał cały!
- Makarony jajeczne
- Masmixy, margaryny
- Pieczywo tostowe
- Chipsy i chrupki aromatyzowane
- Naleśniki, racuchy, kluski, kopytka, pierogi ruskie itp przygotowane w tradycyjny i wszystkie inne produkty, które mogą zwierać w składzie coś, co „dotykało” krowy lub jajek:
- Białka mleka
- Jogurt
- Kazeina
- Kefir
- Kwaśne mleko
- Laktoalbumina
- Fosforan laktoalbuminy
- Laktoza
- Masło
- Masło klarowane
- Maślanka
- Mleko
- Mleko w proszku
- Mleko zagęszczone
- Podpuszczka
- Ser
- Ser żółty
- Serwatka
- Serwatka liofilizowana
- Suszona serwatka
- Suche mleka
- Śmietana
- Śmietanka
- Tłuszcz mleczny
- Twaróg
- Twarożek
- Zsiadłe mleko
- Żelatyna wołowa
- Jajka
- Masa jajeczna
- Albumina jaja kurzego
- Owoalbumina, owoglobulina
- Białko kurze
- Żółtko
Dodatkowo należy unikać: sztucznych barwników, konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku i zapachu, bo te substancje mogą nasilić lub wywołać objawy alergii.
Trzeba czytać wszystkie etykiety (tu dochodzi jeszcze kwestia zaufania do producenta, którą pominę milczeniem...). Białka mleka lub jajka bywają używane jako aromaty np.: do kostek rosołowych lub jako wypełniacz białkowy w parówkach. Czasem kryją się pod hasłem: aromat - białko zwierzęce. Najbezpieczniej nie używać PRZETWORZONYCH produktów. Ostrzeżenie, że "produkt może zawierać śladowe ilości mleka i jaj" oponieważ niektóre dzieci reagują nawet na pojedyncze cząsteczki alergenu.
PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE BEZMLECZNEJ I BEZJAJECZNEJ:
- Wszystkie świeże owoce i warzywa
- Kiszonki i przetwory warzywno-owocowe (ale trzeba się upewnić, czasem do kiszenia jest dodawana serwatka)
- Drób, wieprzowina, królik, ryby i inne mięsa nie wykrojone z bos taurus, czyli krowy
- Margaryny bezmleczne (trzeba czytać etykiety, czy nie zawiera mleka lub jego pochodnych, najczęściej dodawana jest maślanka, jogurt, serwatka)
- Makaron bezjajeczny
- Chleb ryżowy
- Chleb chrupki, niestety nie każdy (trzeba czytać etykiety)
- Pieczywo wyłącznie ze sprawdzonych piekarni (podobnie bułka tarta)
- Chrupki kukurydziane niearomatyzowane (trzeba czytać etykiety)
- Wędlina czysto wieprzowa lub drobiowa wyłącznie ze sprawdzonych masarni
- Ziarna i orzechy
- Gorzka czekolada (trzeba czytać etykiety, bo może zawierać masło - tłuszcz mleczny)
- Żelki (trzeba czytać etykiety, bo niektóre są na żelatynie wołowej lub zawierają jogurt)
- wszelkie ciasteczka (trzeba czytać etykiety)
- Mleko sojowe - najlepiej w wersji dla dzieci o obniżonej zawartości bioflawonoidów, które mają działanie estrogenowe.
Około 30% osób z alergią na mleko krowie, nie toleruje też soi. Należy wprowadzać ostrożnie. - Mleko ryżowe
- Mleko owsiane
- Mleko kokosowe
- Mleko migdałowe
- Mleko kozie - może być w proszku, warto też spróbować kozich serów i twarogów. Nabiał dziecku jest potrzebny, a kozi jest nawet lepszym źródłem przyswajalnego wapnia niż krowi. Wprowadzenie go do diety pozwoli zmniejszyć ryzyko wystąpienia nietolerancji laktozy w starszym wieku.
- Zamienniki mleka typu Nutramigen, Bebilon Pepti i Amino
- Do panierowania polecam używanie bezglutenowego zamiennika jajka. Rewelacja!
- Warto spróbować, czy dziecko toleruje jaja przepiórcze. To wiele ułatwi np w kwestii ciasteczek, a jajeczko przepiórcze na twardo jest wielkim smakołykiem do śniadania.
A co do słodyczy. Dzieciom do drugiego roku życia nie należy ich w ogóle podawać, wyłącznie naturalne słodkości w postaci owoców. Ale to nie znaczy, że karmiąca mama nie może czasem zaspokoić swojej zachcianki. Starszym dzieciom powyżej drugiego roku życia, należy wyrobić właściwe nawyki żywieniowe, w których słodycze nie pojawiają się zbyt często.
Opracowała: Bożena Puda – dietetyk szpitalny